Talentontwikkeling op OBS Brandevoort

Nieuwe talenten ontdekken, iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan, dat is de Talent Campus op OBS Brandevoort. Het enthousiasme en de betrokkenheid van de kinderen is enorm wanneer ze worden uitgedaagd om nieuwe activiteiten uit te proberen. Activiteiten die ze zelf hebben gekozen. Tijdens deze activiteiten leren de kinderen onderzoeken, creatief denken, samenwerken en evalueren. Vaardigheden die voor hun toekomst in de Brainport regio zo belangrijk zijn.

Hoe bereiden we onze kinderen optimaal voor op hun toekomst in de 21e eeuw? Welke vakken en welke vaardigheden zijn daarvoor van belang? Hoe sluiten wij als school zo goed mogelijk aan bij de behoeften van de Brainport regio, de regio waar veel van onze kinderen later hun werk zullen vinden? Deze vragen vormen de basis voor onze ambitie om van OBS Brandevoort een Brainport School te maken. Een belangrijke stap hierbij is het opzetten van de Talent Campus: 3-O leren in een betekenisvolle omgeving.

De Talent Campus wordt meerdere malen per jaar georganiseerd. Tijdens de Talent Campus volgen de kinderen steeds een serie van 3 workshops over een zelfgekozen onderwerp. Omdat ze zelf de workshops kiezen, is hun betrokkenheid en motivatie optimaal. In elke workshop wordt een 3-O onderzoekscyclus gevolgd, waarbij de kinderen hun probleemstelling formuleren, informatie verzamelen en onderzoeken en gezamenlijk tot een oplossing komen. Ook het aan elkaar presenteren en samen evalueren van de oplossing hoort bij de workshop. Het accent ligt bij alle workshops op het ontdekken en ervaren. Het eindproduct is daarbij minder van belang dan de vaardigheden die de kinderen al doende leren: onderzoeken, creatief en probleemoplossend denken, (kritisch) informatie verzamelen, samenwerken, communiceren en presenteren.

Het aanbod aan workshop is enorm breed, in de bovenbouw kiezen de kinderen uit circa 25 verschillende workshops. Workshops in de sector kunst en cultuur zoals muziek, toneel, dans, tekenen, schilderen en verschillende creatieve technieken zoals linoleum snijden en mozaïek. Technische workshops liggen zowel binnen de ‘old school techniek’ – timmeren en bouwen – als de toepassing van moderne technologie, zoals programmeren, video bewerken en fotografie. Ook vreemde talen en cultuur, reclame, diverse sporten, sociale vaardigheden, koken, massage en EHBO staan op het programma. Onderwerpen die mede door de kinderen zijn gekozen, zo is er voor ieder kind genoeg om te kiezen. 

Door de samenwerking met bedrijven uit de omgeving, andere onderwijsinstellingen, verengingen en ouders, maken we optimaal gebruik van de specialisten uit de omgeving. Kinderen kunnen zo op bezoek bij verschillende bedrijven om te zien hoe techniek in het bedrijfsleven wordt toegepast. En omdat de kinderen zelfgekozen activiteiten doen, enthousiast en gemotiveerd zijn, is het voor de bedrijven en externe specialisten ook een hele fijne samenwerking. 

Groeiboek

Het doel van dit boek is om deze ervaringen en kennis overdraagbaar te maken, zodat meerdere scholen hiervan gebruik kunnen maken.

Door kennis te delen en voort te bouwen op elkaars kennis, kun je als Brainport Scholen efficiënter werken.

Download Groeiboek